Recent

Limousin goed bewaard geheim

Volop rust, ruimte en vrijheid. Wie stopt in het groene Limousin wordt omringd door een authentiek, dunbevolkt gebied met een grote rijkdom aan natuur. Ook kunst- en cultuurliefhebbers komen hier aan hun trekken.

 

In Limousin ontdek je nog het échte Frankrijk in de vele bossen, heldere riviertjes en talloze grote meren. De natuur is gevarieerd: heuvelachtige landschappen én diepe dalen en uitgestrekte hoogvlakten. In het Massif des Monédières en de Monts d’Ambazac bereiken de heuvels hoogtes van rond de 800 m. Zoek je het authentieke Frankrijk? Dan is het rustige Corrèze in het zuiden een aanrader. Rond de Dordogne vind je een puur en ongerepte groene streek. Hier zijn de kleine, charmante dorpen nog niet aangetast door massatoerisme.

Foto: Sarah Vermoolen

 

In Limousin worden al generaties lang allerlei ambachten uitgeoefend. De pottenbakkerskunst is de bekendste. Maar ook op het terrein van wandtapijten, accordeons en kantklossen hebben de inwoners een naam hoog te houden. Wil je tochten door de natuur afwisselen met een leuk stadsbezoek? Limoges is de hoofdstad van het porselein. Aubusson is de stad van de prachtige wandtapijten. Tulle is bijzonder omdat deze middeleeuwse stad op zeven heuvels is gebouwd.

 

Op pad

De hele regio is één groot natuurgebied, maar geen enkel terrein heeft officieel deze status. In dit land van contrasten is volop keuze uit flinke wandeltochten. Je wandelt dan over vredige weggetjes door groene weilanden en dichte kastanje- en eikenbossen en langs beekjes of meren. In de herfst zijn er in de bossen talloze paddestoelen te ontdekken. Nabij Tulle is het mooi wandelen naar de watervallen. In de heuvels kun je grenzen verleggen, want het is vaak behoorlijk klimmen. Gelukkig zijn er overal  bronnen die voor verkoeling zorgen. Een aanrader is om ‘s ochtends vroeg over het intrigerende Plateau de Millevaches te wandelen. Bort les Orgues dankt zijn naam aan de ‘orgelpijpen’ die de natuur in de rotswand heeft uitgesleten.
Tips voor mooie, rustige wandelgebieden zijn Monts de Blond, Monts d’Ámbazac, Forêt de la Feuillade en het Massif des Monedières. Loop je graag langs een historisch pad? Dan moet je zeker de pelgrimsroute door de Limousin richting het bedevaartsoord Santiago de Compostela volgen. Onderweg ontdek je een grote rijkdom aan relikwieën in de kloosters en abdijen. Het wordt niet voor niets tot de belangrijkste culturele wegen in Europa gerekend. De streek is bezaaid met kerken en kapelletjes. Verspreid over het platteland liggen vele aardige dorpen met de kenmerkende grote, granieten boerderijen en kastelen.

 

Op de trappers

Ook voor jou als fietser zijn er aantrekkelijke routes te volgen. In de vrije natuur kun je uren trappen zonder een drukke autoweg tegen te komen. De hoogvlakten en de dalen van de rivieren lenen zich prima voor mooie tochten. Het sportieve gehalte kun je vervolgens behoorlijk opvoeren. Vanaf de heuvelrij Massif des Monédières heb je werkelijk schitterend uitzicht over de zachtgroene hellingen. Het is echter wel een forse klim tot je de 1000 m hebt bereikt. De mooie tocht langs de rivier Creuse zal je zeker ook nog lang heugen. Heb je nog energie over? Dan zijn de uitgestippelde parcours voor mountainbikers zeker geschikt voor jou.

 

Te water

Als waterrat zul je je hier prima vermaken. Er zijn tal van meren waar je kunt zwemmen, zeilen, zeilen en vissen. Vooral de Corrèze heeft een naam op te houden, want hier zijn elf prachtige meren die wachten op ontdekking. Ook op de verschillende rivieren kun je je goed uitleven. De snelstromende en ruisende rivier de Dordogne is het leefgebied van vele dieren. Als je er oog voor hebt, ontdek je er vele. Op de populaire grote meren, zoals het immens grote stuwmeer Vassivière, kun je je hart ophalen met zeilen, kanoën, windsurfen en waterskiën. Bort les orgues dankt zijn naam aan de ‘orgelpijpen’ die de natuur in de rotswand heeft uitgesleten.Wil je serieus kanoën of kajakvaren? Dan  moet je zeker de rivieren Dordogne, Vézère en de Creuze afvaren.
Minder avontuurlijk, maar wel leuk zijn de boottochten over de meren. Met een gabaar oftewel een platte schuit die vroeger kastanjehout vervoerde, kun je in de zomermaanden de Dordogne afvaren.

Een voorbeeld van een tekst voor Sonera